Composieten

 

MOGELIJKHEDEN BESPREKEN >

Marant is een pionier op het gebied van vezelversterkte kunststoffen, ook wel composieten, thermoharders of GVK genoemd. Composieten zijn een combinatie van vezels en hars.

vezelversterkte kunststoffen composieten thermoharders GVK - Marant Kunststoffen

TOEPASSINGEN COMPOSIET

Omdat composieten enorm veelzijdig zijn, is het toepassingsgebied bijna onbeperkt.

Marant maakt bijvoorbeeld:

 • leidingsystemen
 • tanks
 • apparaten zoals filters
 • deksels en luiken voor industrie en scheepvaart
 • speciale vormstukken, zoals rekwisieten voor het theater, spatborden voor vrachtauto’s of damwandprofielen
 • bekleden van metalen tanks en constructies (die gebruikt worden in corrosieve en/of agressieve omgevingen)

VOORDELEN COMPOSIET

 • zeer sterk en toch licht
 • resistent tegen veel corrosieve en agressieve media
 • flexibel van vorm
 • geschikt voor temperaturen tot wel 120 graden Celsius
 • duurzaam door lange levensduur en lage onderhoudskosten
vezelversterkte kunststoffen composieten thermoharders GVK - Marant Kunststoffen
vezelversterkte kunststoffen composieten thermoharders GVK - Marant Kunststoffen

VEZELS EN HARS

Meestal gebruiken wij glasvezel. Daarnaast passen wij ook koolstofvezel, aramidevezel en zelfs plantaardige vezels toe. Van ieder van deze categorieën bestaan ook weer verschillende varianten die zich onderscheiden door de lengte van de vezel en de manier waarop deze geweven is. De toepassing van het eindproduct en de vereiste sterkte bepaalt de keuze voor het type vezel, de manier waarop deze verwerkt wordt en de verhouding tussen vezel en hars.

We werken ook met hars. Daar bestaan verschillende typen van, bijvoorbeeld polyester, vinylester en epoxy. De soort hars bepaalt tegen welke media en temperatuur het product bestand is.

VERWERKING COMPOSIET

Wij verwerken vezelversterkte kunststof op twee manieren: door handmatig lamineren of door het gebruik van vacuüm-injectie. In beide gevallen starten wij met een mal, die wij in eigen huis ontwerpen en bouwen. Deze mal bekleden we vervolgens met vezels en hars. Door pigment in de hars of een gelcoat te gebruiken kunnen we producten in iedere gewenste kleur leveren.

Handmatig lamineren is het meest eenvoudig. Je hebt er geen ingewikkelde apparatuur voor nodig. Vooral geschikt voor ingewikkelde vormen die technisch te complex of te duur worden voor een vacuüm-injectie . Een groot voordeel van handmatig lamineren is dat reparaties makkelijk en snel uit te voeren zijn.

Vacuüm-injectie is minder arbeidsintensief en vrijwel geurvrij. Het grote voordeel van vacuüm-injectie is dat de eigenschappen van het product exact uit te rekenen zijn. De verhouding tussen glas en hars is optimaal waardoor het product consistent is en overal de juiste sterkte heeft.

vezelversterkte kunststoffen composieten thermoharders GVK - Marant Kunststoffen