Tanks

Kunstmestindustrie

Beschrijving

In 2015 werden wij benaderd door Jacob Engineering uit Leiden. Zij waren als contractor betrokken bij een de bouw van een fosfaatfabriek in Saudi-Arabië. Onderdeel van dit project waren 11 grote opslagtanks. Bovenop deze tanks moesten zogenaamde ‘splitterboxes’ geplaatst worden. Een soort distributiebak voor gevaarlijke stoffen.

 

Glasvezelversterkte kunststof

De klant had HDPE als materiaal voorgeschreven. In Saudi-Arabië wordt het echter veel te heet voor dit materiaal. HDPE begint te vervormen boven 60 graden Celsius. Wij konden de structurele integriteit niet garanderen en kozen daarom voor glasvezelversterkte kunststof. Marant is een van de weinige bedrijven in Nederland die in staat was een dergelijke order uit te voeren.

 

Gehele engineering

Marant was verantwoordelijk voor de engineering, inclusief sterkteberekeningen en de fabricage. Er waren verschillende modellen en voor ieder model hebben wij eerst een mal gemaakt. Op deze mal hebben wij vervolgens de bakken gefabriceerd door voldoende lagen glasvezel aan te brengen. Het soort glasvezel en de richting waarin deze gelegd werden, was nauwkeurig bepaald tijdens de engineeringfase.

Toen de bakken gereed waren moesten er gaten in gezaagd worden om nozzles aan te brengen. Ook het aanhechten van de nozzles werd gedaan met nauwkeurig uitgerekende laminaten. Het materiaal dat uitgezaagd was, werd vervolgens gebruikt voor allerlei metingen om te bepalen of het product aan alle gestelde eisen voldeed.

 

Testen en inspecties

Ook uitgebreide testen en inspecties behoorden tot onze scope. Alle documentatie is in de vorm van een fabricageboek aan de klant overhandigd. Al met al een complex project, alleen geschikt om door echte vakmensen met kennis en kunde uitgevoerd te worden.

 

 

 

Opdrachtgever

  • Ma’aden Wa’ad Al Shamal Phosphate Company

Project

  • Utilities Umm Wu’al Phosphate Project in Saudi Arabia

Locatie

  • Ras Al-Khair, Saudi-Arabië

Jaar

  • 2015